Ovoce vhodne pro morce
Vhodné ovoce
Obsahy vitaminu C jsou orientační.
Druh ovoce |
vitamín C mg/100g |
vápník mg/100g |
fosfor mg/100g |
Poznámka Ovoce podáváme 2-3x týdně v malém množství jako pamlsek, nebo 2-3 malé kousky denně jako místo bonbonků (obsahuje spoustu cukru). |
ananas |
36 |
16 |
9 |
Bohatý na vlákninu, proto může pomoci při línání. Podle některých názorů může trávení během línání také usnadnit obsažený enzym bromelin (bromelain). |
angrešt |
20 |
|
|
|
banán |
11 |
8 |
28 |
Podáváme zřídka a v malých množstvích, neboť zralý může ve větším množství způsobit zácpu. Obsahuje hodně cukru. |
borůvky |
22 |
10 |
13 |
Plody, listy, větvičky. |
broskev |
10 |
|
|
Ve větších množstvích může ve spojení s vodou vést k silnému průjmu. Jádro obsahuje kyselinu kyanovodíkovou, proto ho před podáním vyloupneme. |
hrozny červené bílé |
4 4 |
4 19 |
16 22 |
Bez jáder, slupka obsahuje hodně kyseliny tříslové. Podáváme v malém množství - obsahují hodně cukru. |
hruška |
4,5 |
9 |
15 |
Podáváme zřídka, protože jsou velmi sladké a ve spojení s vodou můžou vést k průjmu. |
jablko |
10 |
7 |
10 |
Před podáním je lepší odstranit jádra, která obsahují malé množství kyseliny kyanovodíkové. |
jahody |
60 |
25 |
25 |
Plody i listy. |
kiwi |
80 |
34 |
30 |
Podávat zřídka. Obsahují ovocné kyseliny, které dráždí kůži a okyselují moč. |
maliny/ostružiny |
17 |
44 |
30 |
Plody, listy, větvičky. |
mandarinky |
30 |
35 |
20 |
Podávat zřídka. Obsahují ovocné kyseliny, které dráždí kůži a okyselují moč. |
meloun vodní(i ostatní druhy) |
6 |
10 |
11 |
Dužina. Podáváme zřídka. Kvůli vysokému obsahu vody působí močopudně. |
meloun cukrový |
30 |
10 |
18 |
Obsahuje hodně cukru. |
meruňka |
6,5 |
|
|
Ve větších množstvích může ve spojení s vodou vést k silnému průjmu. Jádro obsahuje kyselinu kyanovodíkovou, proto ho před podáním vyloupneme. |
nektarinka |
37 |
|
|
Ve větších množstvích může ve spojení s vodou vést k silnému průjmu. Jádro obsahuje kyselinu kyanovodíkovou, proto ho před podáním vyloupneme. |
pomeranče |
50 |
40 |
22 |
Podávat zřídka. Obsahují ovocné kyseliny, které dráždí kůži a okyselují moč. |
rybíz |
177 |
46 |
40 |
Plody 1-2x týdně, listy, větvičky. |
šípky |
257 |
|
|
Čerstvé i sušené. |
švestka |
10 |
|
|
Ve větších množstvích může ve spojení s vodou vést k silnému průjmu. Jádro obsahuje kyselinu kyanovodíkovou, proto ho před podáním vyloupneme. |
třešeň |
9 |
|
|
Ve větších množstvích může ve spojení s vodou vést k silnému průjmu. Jádro obsahuje kyselinu kyanovodíkovou, proto ho před podáním vyloupneme. |